tisdag 9 februari 2010

Spara energi och pengar

Ni som bor i villa och funderar på om värmepumpar är något att ha är rådet, ja, det är det. Ni sparar förutom energi även en hel del sköna engar på sikt. Det behöver dessutom inte ta så lång tid att få igen pengarna då dagens luftvärmepumpar inte är speciellt dyra.

Tänk på att det är skärpta regler från 1/1-2010. Endast certifierade personer får installera värmepumpar. De hårdare reglerna infördes förra året av miljöskäl.

En privatperson får inte längre installera sin värmepump själv. Bestämmelserna skärptes förra året. I värmepumpar finns miljöskadliga fluorerade växthusgaser (F-gaser) som köldmedium. Det ska framgå av märkning på pumpen.


Utnyttja Husarbete/ROT-avdraget
Husarbete är ett sammanfattande begrepp för hushållsarbete och ROT-arbete. Skattereduktion ges bara för arbetskostnad. Material- och resekostnader i samband med husarbetet ger inte rätt till skattereduktion. Grundregeln för husarbete är att du ska bo i bostaden där arbetet utförs eller ha den som fritidsbostad.

För att du ska få skattereduktion för ROT-arbete krävs dessutom att du äger bostaden (småhus, bostadsrätt, eller ägarlägenhet) där ROT-arbetet utförs.

Skattereduktion för husarbeten medges med halva arbetskostnaden för husarbete men högst 50 000 kr per person och år.

Skattereduktion för husarbete i förälders bostad
Du kan även få skattereduktion för arbete som utförs i dina föräldrars bostad förutsatt att du har betalat arbetet. För att du ska ha rätt till skattereduktion för ROT-arbete som utförs i dina föräldrars bostad krävs dessutom att du helt eller delvis äger den bostad som dina föräldrar bor i.

Vad räknas som husarbete?
Följande räknas som husarbete:

•reparation och underhåll, ombyggnad, tillbyggnad (ROT-arbete)
•hushållsarbete som städning, klädvård, enklare trädgårdsarbete samt barnpassning och annan tillsyn.

Läs mera på skatteverket.se ROT-information

1 kommentar:

Anonym sa...

bra blogg, för få tänker på miljön och naturen idag.

ville bara tipsa om den nya trådlösa enegergimätaren The OWL, finns på e-klok-se

jag köpte en nyss,

ska vara jättebra och ska kunna räkna ut den exakta kostnaden för hur mycket el man drar i minuten!

förtsätt blogga